dindi.(NL)

DINDI.

Dindi van der hoek (1976) studeerde in 1999 af aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam.
Door haar fotografische scènes deels onder water te fotograferen en te situeren, ontwikkelt Dindi een uniek en onderscheidend fotografisch oeuvre. De waterreflecties en de optische vervormingen dat water veroorzaakt, zijn een belangrijke basis in de zoektocht naar haar unieke visuele beeldtaal. Met haar geënsceneerde onderwater fotografie probeert ze de balans en de dualiteit van innerlijke tegenstrijdigheden vast te leggen en te visualiseren. Ook al is het eindresultaat een fotoafdruk, blijft de weg die Dindi bewandelt een weg van vele lagen; net als een olieverf schilder bouwt zij haar eigen wereld laag over laag.

Dindi: “In mijn fotografie is altijd een keerzijde in het beeld; als kijker wordt je geconfronteerd met beelden die een bepaalde verwarring opwekken. De allereerst sprookjesachtig esthetische vorm lijkt te veranderen naarmate je langer kijkt. Deze tegenstrijdigheid biedt een onmiskenbaar karakter in mijn werk. Het spel en de strijd tussen de twee ego’s, het goede en het kwade, het lot van de menselijke natuur. Ik ben geïntrigeerd door het onderzoek van de balans tussen het bewuste en onbewuste deel van ons, wat betekent ‘je ziet’ versus ‘je denkt wat je ziet’.

Onze perceptie kan misleidend zijn en soms verleidelijk en verraderlijk. Ik transformeer de menselijke figuren door ze te kleden en schminken in kleding wat verwijst naar een mythische fantasie wereld. Mede door mijn achtergrond in Mode & Kleding (diploma in 1995) ben ik in staat om alle kostumering, attributen en visagie zelf te maken. Hiermee kan ik alle details van mijn fotografisch werk controleren. Er is maar één ding dat ik niet volledig in de hand heb en dat is het water. Het water leert mij alle controle waarmee ik het beeld eindeloos heb opgebouwd, weer los te laten, tot het beeld helemaal in balans is. De tegenstrijdigheid in mijn werk zit dus niet alleen in het concept, maar ook in het maakproces.

In 2017 ben ik na een behoorlijk donkere periode gericht gaan werken aan een lichtere serie, waarbij ook de aanwezige kleuren minimaal zouden zijn. In deze ‘Minimal tinted’ serie zijn niet alleen de kleuren gedempt, maar ook de zware donkere (binnen) taferelen waar mijn werk voorheen door gekenmerkt werd, vervangen door een witte mistige ondefinieerbare (buiten) ruimte.
De portretten zijn fragiel, stralen rust en eenvoud uit en verwijzen naar de natuur. In een bepaalde periode van mijn vroege kunstacademietijd maakte ik grote houtskooltekeningen. Ik ben nog steeds gefascineerd door de impact van deze zwarte vormen en lijnen op het kwetsbare witte papier. In deze recente serie getiteld “The Imaginary Series’ probeer ik volledig terug te keren naar eenvoud en verstilling.

www.dindi.nl